Powered by Smartsupp

Kisegítő eszközök

Mitől válik penészessé a fal?

Ennek több oka is lehet. Az egyik gyakori ok a levegő magas páratartalma, illetve a rossz szigetelés miatt kialakuló hőhidak következtében megjelenő hideg falfelület, amire ez a pára kicsapódik. Ez kitűnő táptalaj a levegőben állandóan jelen lévő penészgomba-spóráknak. Sajátos módon az egyre fejlődő fal- és épületszigetelési technológiák is hozzájárulhatnak a penészesedéshez, a „túl jó” hőszigetelés következtében ugyanis a lakásban normál körülmények között – főzés, fürdés stb. – keletkező pára nem képes természetes úton távozni a hermetikusan zárt épületből.

Penészes falra is van megoldás

 

A penészes fal másik fő oka a talajból származó nedvesség. Ez a hajszálcsövesség hatására a fal porózus anyagában felfelé szivárog. Különösen a falban, például a téglák között található habarcsréteg hajlamos a hajszálcsövességre. A rosszul szigetelt, vagy elöregedett falak különösen hajlamosak a talajnedvesség felvételére. Az ilyen régi, elavult szigeteléssel bíró házak falai az itatóspapírhoz hasonlóan viselkednek. Az összes nedvességet magukba zárják, dohosak, gombásak, és megjelenik rajtuk a salétrom.

A régi házak vízszigetelése ugyanis az évek során óhatatlanul elavul, tönkremegy, és már nem tudja megakadályozni, hogy a nedvesség felszálljon a kapillárisokon át. Ez pedig szükségképpen a fal salétromosodásához, penészesedéséhez vezet.

Mit tehetünk, ha penészes a fal?

Több lehetőség közül is választhatunk, ha meg szeretnénk szüntetni a penész jelenlétét. Az egyik csoportba azok a módszerek tartoznak, amelyek nem oldják meg a probléma valódi okát, inkább „tüneti kezelést” jelentenek. Az első a gyakori, rövid, de hatékony szellőztetés. Fontos, hogy az ablak rövid ideig legyen nyitva, de teljesen, így nem hűtjük ki a lakást, mégis gyorsan kicserélődik a levegő. Ez azért is hasznos, mert míg a kinti levegő jellemzően 1-2 gramm vizet tartalmaz télen, addig a lakás levegője akár 16 grammot is.

Ha a szellőztetés nem hoz eredményt, bevethetjük a penészölők, illetve apenészgátló festékek széles skáláját. Vannak, akik a teafaolajat ajánlják, mint hatékony gombaölő szert, és van, aki a házi szerekre esküszik, mint például az ecet vagy a szódabikarbóna. Azonban addig, míg a penészesedés eredeti okát meg nem szüntetjük, szinte biztos, hogy a penész előbb-utóbb újra felbukkan.

A valódi megoldás tehát, ha azt az okot keressük meg és szüntetjük meg, ami a penészesedést okozza. Egy rosszul, vagy részben szigetelt épületnél (ahol például csak a nyílászárók újak, de a fal szigeteléséhez nem nyúltak) megoldás lehet, ha a szigetelést az egész épületre kiterjesztjük. Ha a problémát a falak elöregedett, tönkrement szigetelése jelenti, akkor egy olyan megoldásra van szükség, ami hatékony, és egyszer és mindenkorra meggátolja a falak nedvesedését.

 

Valódi megoldás, szabadalmaztatott, magyar találmány a penészes fal ellen: IZOMETÁL falszigetelés

Ha azt szeretné, hogy végre száraz, salétrom- és penészmentes legyen a lakása, jó helyen jár. Cégünk egy világszerte egyedülálló magyar szabadalmat kínál, ami a probléma gyökerét szüntetni meg. Az acéllemez-besajtolásos IZOMETÁL utólagos falszigetelő technológiát egy magyar mérnök, Kafka Nándor találta fel. Az eljárás lényegében arról szól, hogy egy bordázott, Cr-Ni rozsdamentes acéllemezt préselnek egy különleges, erre a célra kialakított hidraulikus vagy elektromos eszközzel a vízszintes fugába. Mivel a felszálló nedvesség elsősorban a falban lévő habarcságyakban terjed, a szigetelő acéllemezt ebbe a habarcságyba helyezik el. Ez a habarcsba préselt acéllemez elállja a felszivárgó nedvesség útját, áthatolhatatlan akadályt képezve előtte. Így a problémát azon a helyen oldjuk meg, ahol keletkezett.

 

A leggyorsabb, legtisztább megoldás: Safeguard falszigetelési rendszer

A Safeguard rendszer – kis túlzással – pillanatok alatt bevethető, emellett nagyon tiszta és hatékony módja a falat eláztató felszálló nedvesség kiküszöbölésének. Akár az utólagos falszigetelés forradalmának is nevezhetnénk. Lényege, hogy a Safeguard szigetelő krémet a falba juttatjuk, ahol az szétterjed és egy szigetelő sávot hoz létre. Még azelőtt, mielőtt megkeményedne, egy bevonatot hoz létre, ami víztaszító.

A rendszer pozitívumai között említhetjük a gyors és könnyű injektálást, a minimális szállítási költséget. Az sem mellékes, hogy az anyag nem gyúlékony és nem maró hatású.